Письмо Миндоходов Украины от 04.04.2014 г. № 7860/7/99-99-04-02-17

Міністерство доходів і зборів України у зв’язку з набранням чинності Законом України від 27 березня 2014 № 1166-VІІ "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні", з метою оперативного інформування платників податків та підпорядкованих органів Міндоходів повідомляє про особливості адміністрування податку на додану вартість та ведення податкового обліку операцій з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення.

З 1 квітня 2014 року з пункту 197.1 статті 197 розділу V Податкового кодексу України (далі – Кодекс) виключено підпункт 197.1.27, в результаті чого скасовується режим звільнення від оподаткування операцій з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі і тих, які реалізуються аптечними закладами), а також виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України (далі – лікарські засоби та вироби медичного призначення).

Одночасно з цієї ж дати запроваджується оподаткування таких товарів за ставкою 7 відсотків (підпункт "в" пункту 193.1 статті 193 розділу V Кодексу).

При цьому необхідно враховувати, що реалізація лікарських засобів може здійснюватися лише за наявності ліцензії, отриманої суб’єктом господарювання відповідно до законодавства.

Нова ставка податку 7 відсотків не є основною, а додатковою. Основною є лише ставка податку 20 відсотків зазначена в підпункті "а" пункту 193.1 статті 193 розділу V Кодексу (пункт 194.1 статті 194 розділу V Кодексу).

Таким чином, з 1 квітня 2014 року лікарські засоби та вироби медичного призначення постачаються з нарахуванням ставки податку на додану вартість у розмірі 7 відсотків.

Придбані до 01.04.2014 лікарські засоби та вироби медичного призначення реалізуються із застосуванням ставки 7 відсотків, незалежно від того, що їх придбання здійснювалося в умовах дії пільгового режиму оподаткування.

При цьому, згідно з підпунктом 194.1.1 пункту 194.1 статті 194 розділу V Кодексу податок визначається у розмірі 7 відсотків бази оподаткування та додається до ціни лікарського засобу чи виробу медичного призначення.

Перелік виробів медичного призначення

Тимчасово до затвердження нового переліку виробів медичного призначення або до внесення відповідних змін до переліку, який було затверджено Кабінетом Міністрів України для цілей застосування режиму звільнення від оподаткування, ставка 7 відсотків застосовується до операцій з постачання виробів медичного призначення, які включені до переліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2011 року № 867 "Питання звільнення виробів медичного призначення від оподаткування податком на додану вартість".

При цьому для застосування ставки податку 7 відсотків зберігається вимога, встановлена зазначеною постановою для застосування пільги з оподаткування для операцій з постачання виробів медичного призначення: ставка 7 відсотків застосовуватиметься при постачанні виробів медичного призначення для медичного використання та якщо вони мають відповідне маркування (позначка "*" в переліку).

Складання податкових накладних

Тимчасово до внесення відповідних змін до форми податкової накладної та затвердження їх у встановленому порядку в Міністерстві юстиції України податкові накладні як у паперовому, так і в електронному вигляді, на операції з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення, які оподатковуються за ставкою 7 відсотків, складаються з урахуванням таких особливостей:

Реєстри виданих та отриманих податкових накладних

Податкові накладні, складені на операції з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення, які оподатковуються за ставкою 7 відсотків, відображаються в розділі І Реєстру виданих та отриманих податкових накладних (далі – Реєстр) з урахуванням таких особливостей:

Податкові накладні, отримані в зв’язку з придбанням лікарських засобів та виробів медичного призначення, які оподатковуються за ставкою 7 відсотків, відображаються в розділі ІІ Реєстру в загальновстановленому порядку. Порядковий номер отриманої податкової накладної має містити спеціальну позначку "7", яка проставляється після порядкового номера через дріб.

Формування податкового кредиту

Суми податку на додану вартість, сплачені платниками, що здійснюють постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення, при придбанні товарів та послуг як із застосуванням ставки податку 7 відсотків, так і ставки податку 20 відсотків (наприклад, комунальні послуги, канцтовари, меблі тощо), включаються ними до складу податкового кредиту в загальному порядку. Це стосується податкових накладних, які складені починаючи з 1 квітня поточного року та включені до реєстру виданих та отриманих податкових накладних квітня 2014 року та наступних звітних періодів.

Суми податку на додану вартість, сплачені при придбанні товарів/послуг, що залишилися невикористаними станом на 01.04.2014 і будуть надалі використовуватися при здійсненні операцій з постачання лікарських засобів і виробів медичного призначення, які оподатковуються за ставкою 7 відсотків, можуть бути включені до складу податкового кредиту за правилами, встановленими абзацом шостим пункту 198.5 статті 198 розділу V Кодексу.

Якщо за результатами звітного періоду (квітень 2014 року та/або наступні звітні періоди) платником, який здійснював операції з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення, буде визначена від’ємна різниця між податковими зобов’язаннями і податковим кредитом, відшкодування такої різниці з бюджету здійснюватиметься в загальному порядку, встановленому статтею 200 розділу V Кодексу.

Міністерство доходів і зборів зобов’язує довести зазначене до відома та використання в роботі підпорядкованих органів доходів і зборів та платників податків.

 

Перший заступник Міністра І. О. Білоус