22.04.2019 10:47 До відома всіх платників податків. Щодо попередження "Порушено вимоги Закону України "Про електронні довірчі послуги", а саме: сертифікат не містить ознаку "Приватний ключ згенерований у пристрої"", яке видається у відповідь на всі документи, що направлені до Єдиного вікна ДФС, якщо ці документи підписані особистими ключами ЕЦП, що знаходяться не на захищених носіях інформації (токенах).

До відома всіх платників податків.

З 16.04.2019 року у відповідь на всі документи, які направлені до Єдиного вікна ДФС, та у разі, якщо ці документи підписані особистими ключами ЕЦП, які знаходяться не на захищених носіях інформації (токенах), приходить Квитанція №1 з попередженнями такого змісту:

1. Виявлені помилки:

Попередження - Порушено вимоги Закону України "Про електронні довірчі послуги", а саме: сертифікат не містить ознаку "Приватний ключ згенерований у пристрої".

2. Виявлені помилки:

Додатково повідомляємо - Особистий ключ електронного підпису розміщено на незахищеному носії інформації, що не відповідає вимогам Закону України «Про електронні довірчі послуги» - особистий ключ кваліфікованого електронного підпису повинен зберігатись у захищеному носії інформації (у кваліфікованому засобі електронного підпису).

Дане попередження ДФС виводить на підставі ст. 18 Закону України "Про електронні довірчі послуги", який набув чинності з 07.11.2018 року, де вказано, що кваліфікований електронний підпис чи печатка вважається таким, що пройшов перевірку та отримав підтвердження, якщо під час перевірки за допомогою кваліфікованого сертифіката електронного підпису чи печатки отримано підтвердження того, що особистий ключ, який належить підписувачу чи створювачу електронної печатки, зберігається в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

Інформація щодо зберігання особистого ключа в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки міститься у сертифікаті.

ВАЖЛИВО!

Це попередження поки що ніяким чином не впливає на прийняття та обробку електронної звітності. Мета цього попередження – заздалегідь повідомити платників податків в подальшому обов'язково використовувати захищені носії особистих ключів.

Електронна звітність приймається та обробляється у штатному режимі. Квитанції з таким змістом та попередженням отримують всі платники податків незалежно від форм власності, програмних продуктів та сертифікатів ключів кваліфікованого електронного підпису.

Додаткову інформацію щодо терміну використання ключів, які зберігаються на не захищених носіях, можна отримати безпосередньо в ДФС та в АЦСК, які видають ці ключі.

Сервіси FREDO Звіт та FREDO ДокМен працюють з будь-якими ключами, незалежно від способу зберігання - при підписі документа потрібно вказати "Каталог з секретними ключами" або поставити відмітку "Використовувати захищений носій" при використані токена.

<<< Назад